Voeding


Iedereen heeft graag een gezonde hond. Voeding speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat puppy’s vanaf het begin goede en gezonde voeding krijgen.

Maar wat is het nu het beste? 

De eerste weken van hun leven drinken pups uitsluitend moedermelk. Deze melk is zeer voedzaam en energierijk. De melk bevat meer energie, eiwitten, vet en calcium dan koemelk of geitenmelk. In deze moedermelk zitten ook stoffen (antilichamen) die de pups tegen infecties helpen beschermen. “Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid” is een slogan die steeds belangrijker wordt.


Pups worden geboren zonder enige vorm van darmflora. 

Tijdens de puppyfase moet door middel van goedaardige bacteriën een darmflora worden opgebouwd. Goede voeding is daarom heel belangrijk!


Vanaf de leeftijd van 3 tot 4 weken begin ik met bijvoeding van de pups. Zij krijgen uitsluitend vers vlees als voeding, Kant & Klaar Vers Voer (KVV) van Carnibest.

In het begin zijn dit nog maar minieme  porties maar al vrij snel wordt er vijf keer per dag vers vlees aangeboden.

Dit is vooral de eerste paar keren een feestje. De pups snappen direct dat vers vlees lekker is, het is een kostelijk gezicht om te zien hoe ze elkaar daarna aflikken en genieten van al dat lekkers.


Een pup die met vers vlees wordt grootgebracht, is rustiger, gemoedelijker en, ook niet onbelangrijk, poept minder. De conditie, het uithoudingsvermogen en de weerstand zijn beter bij een hond op KVV. Ik raad alle baasjes aan om zich voorafgaand aan de komst van de pup al goed te verdiepen in de voordelen van vers vlees. Mijn dringende advies is om de pup in ieder geval tot hij volgroeid is op deze voeding te houden. 

Toch brokken?

Soms is het tijdelijk nodig om toch over te stappen naar brokken of blikvoeding, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als de hond ergens gaat logeren. Als je tijdelijk overstapt naar brokken dan is het advies om een brok te kiezen met een hoog vleespercentage en liefst zonder granen en gluten.

Kwalitatief goede brokken zijn bijvoorbeeld die van Orijen of Acana.